niedziela, 10 czerwca 2018

Sernik z kaszy jaglanej






Sernik z kaszy jaglanej

Skład:


⦁ 400ml mleka kokosowego (inne roślinne też będzie spoko)
⦁ 1 szkl wody
⦁ 200g kaszy jaglanej
⦁ 200ml gęstego mleczka kokosowego z puszki (biała część)
⦁ 50g mąki kokosowej
⦁ o,5szkl cukru kokosowego (lub trzcinowego)
⦁ 150g wiórków kokosowych
⦁ sok z limonki, cytryny lub pomarańczy
⦁ ekstrakt z wanilii
⦁ masło do posmarowania blachy i papier do wyłożenia
⦁ maliny lub inne owoce do dekoracji
⦁ 2 łyżki cukru kokosowego do posypania (w ostateczności cukier puder)
⦁ wiórka kokosowe lub płatki migdałów na wierzch

Przygotowanie: 

Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą, następnie wrzuć do gotującej się wody, dodaj mleko kokosowe i gotuj do miękkości kaszy. Odstaw do wystygnięcia.
Dodaj sok z limonki, cukier, wiórki kokosowe, mąkę, ekstrakt z wanilii oraz gęstą część mleka kokosowego. Zblenduj na gładką masę. Okrągłą blaszkę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż masę na blachę.


Czas pieczenia:
 50-55 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Na wierzch ułóż owoce, posyp cukrem i wiórkami lub płatkami (wiórka kokosowe i płatki migdałowe można delikatnie sprażyć na patelni)

      Smacznego!!!

P. s.  Pamiętajcie że to tylko przepis i inspiracja można go modyfikować do woli. 
Można na przykład na wierzch dla większej kaloryczności dodać ubitą śmietankę z serkiem mascarpone:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz