poniedziałek, 25 czerwca 2018

Pulpety indycze w sosie kurkowym


Pulpety indycze w sosie kurkowym
Skład na 20 pulpetów:
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • opcjonalnie 1 łyżka mąki ziemniaczanej (lub mąki z tapioki)
  • 300 ml bulionu warzywnego lub rosołu
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 150 ml mleka kokosowego (gęsta biała część)
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła (najlepiej klarowanego)
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • świeży koperek
  • 200 g mrożonych lub świeżych kurek
  • 1 łyżeczka soli i 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy

Wykonanie:
Przepłukać obficie kasze jaglaną pod bieżącą wodą i ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Do mięsa mielonego dodajemy po kolei zarumienioną pokrojoną w kostkę 1 cebulkę, jajko, mąkę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i kaszę jaglaną. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w mące kukurydzianej. 
Do gotującego się bulionu wkładamy po kolei pulpety, tak by bulion nie przestał się gotować(można obsmażyć wcześniej na patelni pulpety na złoty kolor). Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Pulpety gotujemy 15 minut. W miedzy czasie na patelni rozgrzewamy olej/masło dodajemy cebulkę, gdy zeszkli się na złoto dodajemy kurki przez chwilę mieszamy. Całość wrzucamy do gotującego się bulionu i pulpetów, dodajemy kurkumę i zaprawiamy mlekiem kokosowym. Dodajemy posiekany koperek (można delikatnie zagęścić mąką).

U mnie podane wraz z pieczonym kalafiorem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz