Pulpety indycze w sosie kurkowym
Skład na 20 pulpetów:
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 2 cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- opcjonalnie 1 łyżka mąki ziemniaczanej (lub mąki z tapioki)
- 300 ml bulionu warzywnego lub rosołu
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 150 ml mleka kokosowego (gęsta biała część)
- 1 łyżka oleju kokosowego lub masła (najlepiej klarowanego)
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- świeży koperek
- 200 g mrożonych lub świeżych kurek
- 1 łyżeczka soli i 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka kurkumy
Wykonanie:
Przepłukać obficie kasze jaglaną pod bieżącą wodą i ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Do mięsa mielonego dodajemy po kolei zarumienioną pokrojoną w kostkę 1 cebulkę, jajko, mąkę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i kaszę jaglaną. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w mące kukurydzianej.
Do gotującego się bulionu wkładamy po kolei pulpety, tak by bulion nie przestał się gotować(można obsmażyć wcześniej na patelni pulpety na złoty kolor). Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Pulpety gotujemy 15 minut. W miedzy czasie na patelni rozgrzewamy olej/masło dodajemy cebulkę, gdy zeszkli się na złoto dodajemy kurki przez chwilę mieszamy. Całość wrzucamy do gotującego się bulionu i pulpetów, dodajemy kurkumę i zaprawiamy mlekiem kokosowym. Dodajemy posiekany koperek (można delikatnie zagęścić mąką).
U mnie podane wraz z pieczonym kalafiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz