wtorek, 26 czerwca 2018

Moje zielone

Moje zielone
Prosty przepis na coś zdrowego i zielonego
Skład na dwie porcje:
  • 500 g zielonych szparag
  • 1 zielona cukinia
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 50 g rukoli
  • 100 ml mleczka kokosowego (gęsta część)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • guacamole
Wykonanie:
Zielonych szparag nie trzeba obierać, wystarczy je przepłukać i  odłamać zdrewniałe końcówki. Gotujemy około 10 minut w lekko osolonej wodzie, dodajemy cukier. Cukinie kroimy z plasterki i delikatnie solimy by puściła soki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy cukinie na złoty kolor posypana odrobiną pieprzu, słodkiej papryki i kurkumy. Zdejmujemy cukinie dokładamy kolejna łyżkę oleju i smażymy cebulkę pokrojoną w kostkę na złoto. Dodajemy na chwilę rukole i pokrojonego w kostkę pomidora zalewamy mleczkiem kokosowym. Dodajemy resztę kurkumy, trawy cytrynowej, słodkiej papryki i pieprzu. 
Serwować można jak powyżej z moją wersja guacamole.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz