poniedziałek, 21 stycznia 2019

EASY DETOKS DZIEŃ 3

1 ŚNIADANIE


KASZA JAGLANA Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ I PESTKAMI DYNI
SKŁADNIKI:
  • kasza jaglana
  • suszona żurawina
  • pestki dyni
  • woda
PRZYGOTOWANIE:
Suche ziarna kaszy przelać porządnie wrzącą wodą. Gotować w wodzie w proporcji 1:2. następnie do ugotowanej kaszy dodać namoczoną wcześniej żurawinę i prażone na suchej patelni pestki dyni. Całość podawać na ciepło.

2 ŚNIADANIE

ZIELONO-CZEKOLADOWE
SKŁADNIKI:
  • szpinak
  • mleko migdałowe/ z orzechów laskowych 200 ml
  • 1/2 banana
  • gorzkie kakao szczypta
PRZYGOTOWANIE:
Zblendować na gładki koktajl.

OBIAD

NADZIEWANA PAPRYKA
SKŁADNIKI:
  • jarmuż
  • 1 duża czerwona papryka
  • kasza kuskus pełnoziarnista
  • cebula
  • czosnek
  • masło klarowane
  • zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE:
Paprykę otworzyć od góry wyjmując gniazdo nasienne i pestki. Kuskus przygotować wg. instrukcji na opakowaniu. Masło rozgrzać na patelni, dodać zmiażdżony czosnek i posiekaną cebulę. Następnie dodać liście jarmużu. Smażyć na patelni do czasu aż liście jarmużu przeschną. Zdjąć z gazu i dodać kuskus. Doprawić ziołami i dobrze wymieszać, po czym nadziać paprykę. Piec w piekarniku przez 20 minut.

PODWIECZOREK

MIX SOKÓW DOBRYCH DLA SERCA

SKŁADNIKI:
  • sok z buraka
  • sok z jabłka
  • sok wyciśnięty z grejpfruta
PRZYGOTOWANIE:
Połączyć soki do porcji 250 ml.

KOLACJA

SAŁATKA NA BAZIE RUKOLI Z MELONEM, GRUSZKĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI
SKŁADNIKI:
  • garść rukoli
  • 1/2 melona
  • 1 mała gruszka
  • orzechy włoskie
  • nasiona chia
  • dressing: oliwa z oliwek, sok z cytryny, prawdziwy miód pszczeli, świeży rozmaryn
PRZYGOTOWANIE:
na talerz wyłożyć rukolę, dodać pokrojone w kostkę owoce. Polać dressingiem i dodać grubo posiekane orzechy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz