piątek, 15 czerwca 2018

Zupa Dynia z Batatem

Zupa dynia z batatem

 Skład:
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mała marchew
  • 1/3 selera naciowego
  • 1/3 pora
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 batat
  • 1 dynia piżmowa
  • szczypta trawy cytrynowej
  • sól himalajska
  • pieprz
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta curry
  • szczypta słodkiej papryki
  • 1 łyżka oleju kokosowego


Wykonanie:
Zacznij od wywaru warzywnego. Pokrój w kostkę cebule, w paski pora i selera, pobierz i pokrój marchew i pietruszkę na mniejsze kawałki. Na oleju kokosowym podsmaż na złoto cebulkę, dodaj ząbek czosnku. Po chwili dodaj selera i pora, podduś przez 1-2 min, dodaj pietruszkę i marchew, duś kolejne 5 minut. Obierz batata i dynię, pokrój na kawałki i wrzuć do garnka. Zalej wodą, delikatnie ponad wystające warzywa. Dodaj papryczkę chili i gotuj wszystko do miękkości około 40 minut. Dopraw przyprawami, przed zblendowaniem wyciągnij papryczkę. Zblenduj i dopraw do smaku.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz