Zupa dynia z batatem
Skład:
- 1 mała pietruszka
- 1 mała marchew
- 1/3 selera naciowego
- 1/3 pora
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 batat
- 1 dynia piżmowa
- szczypta trawy cytrynowej
- sól himalajska
- pieprz
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta curry
- szczypta słodkiej papryki
- 1 łyżka oleju kokosowego
Wykonanie:
Zacznij od wywaru warzywnego. Pokrój w kostkę cebule, w paski pora i selera, pobierz i pokrój marchew i pietruszkę na mniejsze kawałki. Na oleju kokosowym podsmaż na złoto cebulkę, dodaj ząbek czosnku. Po chwili dodaj selera i pora, podduś przez 1-2 min, dodaj pietruszkę i marchew, duś kolejne 5 minut. Obierz batata i dynię, pokrój na kawałki i wrzuć do garnka. Zalej wodą, delikatnie ponad wystające warzywa. Dodaj papryczkę chili i gotuj wszystko do miękkości około 40 minut. Dopraw przyprawami, przed zblendowaniem wyciągnij papryczkę. Zblenduj i dopraw do smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz