Moja wersja guacamole
Skład:
- 1 awokado
- sok z 1 limonki
- natka pietruszki (może być kolendra)
- 1 pomidor
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju lnianego
Wykonanie:
Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę. Miąższ wyciągamy łyżką, wkładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem (lub jak w moim przypadku drobno kroimy w kostkę - taką wersję lubię).
Dodajemy sok z limonki i delikatnie mieszamy by awokado nam nie ściemniało. Dodajemy resztę składników. Cebula i pomidor pokrojone w kostkę, pietruszka drobno posiekana, oliwę, czosnek, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i gotowe.
Taki dip nadaje się np. do nachos, jako pasta do tostów, do mięs z drobiu i do omletów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz