czwartek, 21 czerwca 2018

Moje guacamole

  Moja wersja guacamole
Skład:
  • 1 awokado
  • sok z 1 limonki
  • natka pietruszki (może być kolendra)
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju lnianego
Wykonanie:
Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę. Miąższ wyciągamy łyżką, wkładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem (lub jak w moim przypadku drobno kroimy w kostkę - taką wersję lubię).
Dodajemy sok z limonki i delikatnie mieszamy by awokado nam nie ściemniało. Dodajemy resztę składników. Cebula i pomidor pokrojone w kostkę, pietruszka drobno posiekana, oliwę, czosnek, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i gotowe.
Taki dip nadaje się np. do nachos, jako pasta do tostów, do mięs z drobiu i do omletów.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz