Stracciatella z wiśniami
Spód:
- opakowanie ciastek kakaowych belVita (lub podobnych)
- 50 g masła
- 2 łyżki płynnego miodu
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 4 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 2 op. budyniu waniliowego bez cukru po 40g
- 200 ml śmietanki 30%
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady
Oraz:
- 1 słoik drylowanych wiśni
- opcjonalnie orzechy włoskie
Przygotowanie:
- spód: masło roztapiamy. Ciastka drobno kruszymy, mieszamy z miodem i masłem. Wykładamy do tortownicy i dokładnie uciskamy by zakryło cały dół tortownicy.
- masa serowa: jajka ubijamy z cukrem, porcjami dodajemy twaróg i budynie. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Delikatnie mieszamy z masą. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do masy, lekko mieszamy. Wylewamy do tortownicy.
- na wierzch wykładamy wiśnie, rozprowadzamy dekoracyjnie za pomocą wykałaczki. Sernik pieczemy 60-70 minut w temp. 160'C (można wstawić na dno piekarnika blachę z wodą by nie popękał lub piec go w kąpieli wodnej - tortownice szczelnie oblepiamy sreberkiem i wkładamy do blachy wypełnionej wodą). Studzimy w wyłączonym piekarniku. Przechowujemy w lodówce.
- Ja posypałam jeszcze orzechami włoskimi, sezamem i nasionami chia.
Narobiłaś mi takiej ochoty na słodkie - a tu trzeba dietę trzymać, bo lato w pełni :D
OdpowiedzUsuńhttp://bitasmietanka.blogspot.com/