wtorek, 31 lipca 2018

Stracciatella z wiśniami




Stracciatella z wiśniami
Spód:
  • opakowanie ciastek kakaowych belVita (lub podobnych)
  • 50 g masła
  • 2 łyżki płynnego miodu
Masa serowa:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 op. budyniu waniliowego bez cukru po 40g
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
Oraz:
  • 1 słoik drylowanych wiśni
  • opcjonalnie orzechy włoskie
Przygotowanie:
  • spód: masło roztapiamy. Ciastka drobno kruszymy, mieszamy z miodem i masłem. Wykładamy do tortownicy i dokładnie uciskamy by zakryło cały dół tortownicy.
  • masa serowa: jajka ubijamy z cukrem, porcjami dodajemy twaróg i budynie. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Delikatnie mieszamy z masą. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do masy, lekko mieszamy. Wylewamy do tortownicy.
  • na wierzch wykładamy wiśnie, rozprowadzamy dekoracyjnie za pomocą wykałaczki. Sernik pieczemy 60-70 minut w temp. 160'C (można wstawić na dno piekarnika blachę z wodą by nie popękał lub piec go w kąpieli wodnej - tortownice szczelnie oblepiamy sreberkiem i wkładamy do blachy wypełnionej wodą). Studzimy w wyłączonym piekarniku. Przechowujemy w lodówce.
  • Ja posypałam jeszcze orzechami włoskimi, sezamem i nasionami chia.

1 komentarz:

  1. Narobiłaś mi takiej ochoty na słodkie - a tu trzeba dietę trzymać, bo lato w pełni :D

    http://bitasmietanka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń