środa, 25 lipca 2018

KOTLETY Z BOBU I KASZY JAGLANEJ


KOTLETY Z BOBU I KASZY JAGLANEJ

Skład:
  •  500 g bobu
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • garść natki pietruszki
  • sól i pieprz 
  • kurkuma, słodka papryka
  • opcjonalnie: bułka tarta
Wykonanie:
Bób gotuję aż będzie miękki, a cebulę drobno kroję i smażę na odrobinie oleju. Następnie bób (nieobrany ze skórek!) łączę z kaszą jaglaną i miksuję. Dodaję cebulę, zmiażdżony ząbek czosnku oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki. Przyprawiam solą i pieprzem, łyżeczka kurkumy i papryki słodkiej. Masę dokładnie mieszam i tworzę niewielkie kotleciki. Obtaczam w bułce tartej i smażę na niewielkiej ilości oleju.

Info: W przypadku tych kotletów naprawdę polecam obtoczenie w bułce tartej, sezamie czy płatkach owsianych, smażone bez tego mogą odrobinę przywierać do patelni.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz