KOTLETY Z BOBU I KASZY JAGLANEJ
KOTLETY Z BOBU I KASZY JAGLANEJ
- 500 g bobu
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- garść natki pietruszki
- sól i pieprz
- kurkuma, słodka papryka
- opcjonalnie: bułka tarta
Wykonanie:
Bób gotuję aż będzie miękki, a cebulę drobno kroję i smażę na odrobinie oleju. Następnie bób (nieobrany ze skórek!) łączę z kaszą jaglaną i miksuję. Dodaję cebulę, zmiażdżony ząbek czosnku oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki. Przyprawiam solą i pieprzem, łyżeczka kurkumy i papryki słodkiej. Masę dokładnie mieszam i tworzę niewielkie kotleciki. Obtaczam w bułce tartej i smażę na niewielkiej ilości oleju.
Info: W przypadku tych kotletów naprawdę polecam obtoczenie w bułce tartej, sezamie czy płatkach owsianych, smażone bez tego mogą odrobinę przywierać do patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz