Kurczak cytrynowy na sałacie rzymskiej z sosem czosnkowym
Skład:
⦁ 2 piersi z kurczaka
⦁ 2 cytryny
⦁ trawa cytrynowa(przyprawa)
⦁ 2 łyżeczki oliwy z oliwek
⦁ 1 łyżeczka miodu
Dodatkowo:
⦁ 200g jogurtu greckiego
⦁ 1 łyżka majonezu
⦁ sól, pieprz, zioła prowansalskie
⦁ 2 ząbki czosnku
⦁ 2 sałaty rzymskie lub 2 cykorie
Wykonanie:
Ze składników do kurczaka zrobić marynatę i wsmarować w pierś z kurczaka, wstawić do lodówki na minimum 1 godz.
Do jogurtu i majonezu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i i przyprawy do smaku wstawić do lodówki.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni, piec piersi w rękawie foliowym przez około 40 minut.
Układać piersi pokrojone na liściu sałaty polanej sosem czosnkowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz