1 ŚNIADANIE
KASZA JAGLANA Z JAGODAMI GOJI I WANILIĄ
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 łyżka nasion goji
- szczypta wanilii
Suche ziarna kaszy jaglanej przelać porządnie wrzącą wodą. gotować w wodzie w proporcji 1:2. do ugotowanej kaszy dodać nasiona goji i doprawić wanilią. całość wymieszać i podawać na ciepło.
2 ŚNIADANIE
ZIELONE SMOOTHY
SKŁADNIKI:
- garść jarmużu
- mały jogurt naturalny
- 1/2 słodkiej pomarańczy
- 1 łyżeczka nasion chia
Całość zmiksować na gładki koktajl
OBIAD
CHILI SIN CARNE
SKŁADNIKI:
- ryż brązowy ugotowany na sypko
- pół szkl ugotowanej czerwonej soczewicy
- 1/2 pomidorów z puszki krojone
- 1/2 kukurydzy z puszki
- marchewka
- seler naciowy
- cebula
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę, seler i startą na tarce marchewkę. całość zalać pomidorami i chwilę gotować. Następnie dodać ugotowaną soczewice i kukurydzę. wszystko razem wymieszać i podawać na ryżu. doprawić pieprzem i solą himalajską. Całość obficie posypać natką pietruszki.
PODWIECZOREK
KOKTAJL Z AWOKADO
SKŁADNIKI:
- garść szpinaku
- 1/2 awokado
- 1/2 banana
- jogurt naturalny mały
PRZYGOTOWANIE:
Całość zmiksować na gładki koktajl.
KOLACJA
ZUPA KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW Z IMBIREM, RUKOLĄ DLA UZUPEŁNIENIA ŻELAZA
SKŁADNIKI:
- Kilka listków rukoli
- 2 szt. buraków
- oliwa z oliwek
- czosnek
- świeży imbir
- woda
- sok z cytryny
- czarny pieprz
- sól himalajska
PRZYGOTOWANIE:
Buraki zawinąć w folię aluminiową i upiec do miękkości. Następnie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. W garnku, na oliwie podsmażyć zmiażdżony czosnek i dodać buraki. Chwilę podsmażyć, a następnie dodać nieco wody i imbir. Zupę zmiksować do konsystencji gładkiego kremu. Doprawić przyprawami i sokiem z cytryny. Gotować jeszcze 10 min. Podawać z posiekaną świeżą rukolą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz