sobota, 19 stycznia 2019

Easy Detoks - Dzień 1

1 ŚNIADANIE


KASZA JAGLANA Z JAGODAMI GOJI I WANILIĄ


SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 łyżka nasion goji
  • szczypta wanilii
PRZYGOTOWANIE:
Suche ziarna kaszy jaglanej przelać porządnie wrzącą wodą. gotować w wodzie w proporcji 1:2. do ugotowanej kaszy dodać nasiona goji i doprawić wanilią. całość wymieszać i podawać na ciepło.



2 ŚNIADANIE


ZIELONE SMOOTHY
SKŁADNIKI:
  • garść jarmużu
  • mały jogurt naturalny
  • 1/2 słodkiej pomarańczy
  • 1 łyżeczka nasion chia
PRZYGOTOWANIE:
Całość zmiksować na gładki koktajl

OBIAD


CHILI SIN CARNE

SKŁADNIKI:
  • ryż brązowy ugotowany na sypko
  • pół szkl ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 1/2 pomidorów z puszki krojone
  • 1/2 kukurydzy z puszki
  • marchewka
  • seler naciowy
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę, seler i startą na tarce marchewkę. całość zalać pomidorami i chwilę gotować. Następnie dodać ugotowaną soczewice i kukurydzę. wszystko razem wymieszać i podawać na ryżu. doprawić pieprzem i solą himalajską. Całość obficie posypać natką pietruszki.

PODWIECZOREK


KOKTAJL Z AWOKADO

SKŁADNIKI:
  • garść szpinaku
  • 1/2 awokado
  • 1/2 banana
  • jogurt naturalny mały
PRZYGOTOWANIE:
Całość zmiksować na gładki koktajl.


KOLACJA


ZUPA KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW Z IMBIREM, RUKOLĄ DLA UZUPEŁNIENIA ŻELAZA


SKŁADNIKI:
  • Kilka listków rukoli
  • 2 szt. buraków
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • świeży imbir
  • woda
  • sok z cytryny
  • czarny pieprz
  • sól himalajska

PRZYGOTOWANIE:
Buraki zawinąć w folię aluminiową i upiec do miękkości. Następnie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. W garnku, na oliwie podsmażyć zmiażdżony czosnek i dodać buraki. Chwilę podsmażyć, a następnie dodać nieco wody i imbir. Zupę zmiksować do konsystencji gładkiego kremu. Doprawić przyprawami i sokiem z cytryny. Gotować jeszcze 10 min. Podawać z posiekaną świeżą rukolą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz