Ciasto ucierane z jogurtem i polewą z białej czekolady
Skład:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szkl. drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 50g roztopionego masła (lub oleju)
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
Do dekoracji:
- maliny
- jagody
- płatki migdałów
- biała czekolada
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. (bez termoobiegu). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać. W drugiej misce ubić białka, dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy, ubijać ok. 7 minut do uzyskania puszystej masy. Dodać jogurt, roztopione masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksować na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników na jednolitą masę.
- Wyłożyć do tortownicy, udekorować ulubionymi owocami, posypać migdałami. Piec około 45-50 minut, do czasu aż ciasto urośnie, a wierch się zarumieni. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wystudzone ciasto. Można jeszcze udekorować świeżymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz