wtorek, 17 lipca 2018

Ciasto ucierane z jogurtem i polewą z białej czekolady

Ciasto ucierane z jogurtem i polewą z białej czekolady
Skład:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50g roztopionego masła (lub oleju)
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
Do dekoracji:
  • maliny
  • jagody
  • płatki migdałów
  • biała czekolada
Wykonanie:
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. (bez termoobiegu). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać. W drugiej misce ubić białka, dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy, ubijać ok. 7 minut do uzyskania puszystej masy. Dodać jogurt, roztopione masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksować na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników na jednolitą masę.
  • Wyłożyć do tortownicy, udekorować ulubionymi owocami, posypać migdałami. Piec około 45-50 minut, do czasu aż ciasto urośnie, a wierch się zarumieni. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. 
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wystudzone ciasto. Można jeszcze udekorować świeżymi owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz