Szarlotka na kruchym spodzie z jabłkami, suszonymi śliwkami i bezą
Kruchy spód:
- 200g mąki pszennej (np. 100g mąki orkiszowej + 100g owsianej)
- 50g mąki ziemniaczanej (lub mąka z tapioki)
- 200g masła
- 50g cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka (białka zachować do masy)
Środek:
- 15 szt. suszonych śliwek
- 3-4 jabłka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 słoiczek (200g) powideł
- 3 łyżki płatków migdałów
Beza:
- 4 białka
- 200g drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (lub mąka z tapioki)
Wykonanie:
- Kruchy spód: Mąki przesiać do miski, dodać drobno pokrojone zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Miksować mieszadłem do ciasta kruchego lub rozcierać palcami masło z mąką, aż powstanie drobna kruszonka. Dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Rozwałkować lub wylepić nim tortownicę, uprzednio wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 170 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika, piec przez 20 minut.
- Środek: Jabłka obrać i pokroić w małe kawałki. Włożyć do miski, dodać cynamon i wymieszać. Następnie zgrubnie wymieszać z połową powideł.
- Beza: Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodając cukier cały czas ubijać na wysokich obrotach miksera. Ubijać jeszcze przez 2-3 minuty, aż piana będzie gęsta i błyszcząca, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i miksować przez pół minuty.
- Podpieczony spód posmarować reszta powideł, wyłożyć jabłka, rozłożyć równomiernie suszone śliwki, na wierzch położyć bezę. Posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut w 170 stopniach C, następnie zmniejszyć temp. do 60 stopni i włączyć nawiew (termoobieg), w ten sposób suszyć bezę przez dodatkowe 15 minut.
- Wyjąć z piekarnika i pokroić na porcje.
- Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz