Moje zielone
Prosty przepis na coś zdrowego i zielonego
Skład na dwie porcje:
- 500 g zielonych szparag
- 1 zielona cukinia
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 50 g rukoli
- 100 ml mleczka kokosowego (gęsta część)
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki oleju kokosowego
- guacamole
Wykonanie:
Zielonych szparag nie trzeba obierać, wystarczy je przepłukać i odłamać zdrewniałe końcówki. Gotujemy około 10 minut w lekko osolonej wodzie, dodajemy cukier. Cukinie kroimy z plasterki i delikatnie solimy by puściła soki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy cukinie na złoty kolor posypana odrobiną pieprzu, słodkiej papryki i kurkumy. Zdejmujemy cukinie dokładamy kolejna łyżkę oleju i smażymy cebulkę pokrojoną w kostkę na złoto. Dodajemy na chwilę rukole i pokrojonego w kostkę pomidora zalewamy mleczkiem kokosowym. Dodajemy resztę kurkumy, trawy cytrynowej, słodkiej papryki i pieprzu.
Serwować można jak powyżej z moją wersja guacamole.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz